Er det farligt at ryge vandpibe?

smoke hookahBlandt unge mennesker er det nu blevet normalt, at de fleste unge danskere mellem cirka 16 år og 20 år på et eller andet tidspunkt har prøvet at ryge vandpibe. Undersøgelser har desuden vist, at forældre er knap så strenge når det kommer til rygning af vandpibe, som når det kommer til rygning af cigaretter. Blandt forskere og andre eksperter er der en bred enighed om, at dette skyldes, at der findes en udbredt misforståelse om, at rygning af vandpibe er mindre skadeligt end for eksempel traditionelle cigaretter og elektroniske cigaretter.

Er rygning på vandpibe skadeligt?

Det korte svar er ja, da det er særdeles usundt for lungerne. Undersøgelser har vist, at risikoen for at få lungekræft er næsten dobbelt så stor hos personer der ryger vandpibe, som hos personer der ikke gør. Derudover udvikler de samme afhængighed af nikotin, som rygere af traditionelle cigaretter gør, da dette stof ligeledes er at finde i tobak til vandpiber.

Tobak til vandpiber er desuden tilsat aromastoffer, og bliver ikke renset for skadelige stoffer inden de når at trænge ned i rygerens lunger. Vandet i vandpiben køler til gengæld røgen, så det er nemmere at inhalere, hvorved en større del trækker langt ned i lungerne. Når røgen samtidig er tilsat aromastoffer der fjerner smagen af stærk tobak, kan der argumenteres for, at rygning på vandpibe er endnu mere skadeligt end almindelige cigaretter, da man typisk kan inhalere en langt større mængde røg.

Sammenligning af vandpiber og cigaretter

Da det tager længere tid at ryge en vandpibe end det tager at ryge en cigaret, regner man med, at en hel vandpibe svarer til et sted mellem 2 og 10 cigaretter. Sammenligner man røg fra cigaretter og vandpiber, er det cirka de samme stoffer der kan spores, hvilket er stoffer som for eksempel nikotin, kulmonoxid og tungmetaller.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *