Rygning og kræft

Smoking and cancerSamlet set er rygning indblandet på den ene eller den anden måde i cirka hvert 3. dødsfald af kræft i Danmark. Det er ikke nødvendigvis rygningen der er årsagen, men rygning kan ligeledes forværre patientens tilstand og være det, der i sidste ende ender med at slå patienten ihjel, da han eller hun er svækket på grund af kræftsygdommen.

Hvad indeholder røgen fra cigaretter?

Når man bliver udsat for røg på den eller anden anden måde, optages partikler fra røgen i personens krop. I røgen fra cigaretter findes der flere tusinde forskellige stoffer. Af disse stoffer har forskerne påvist, at cirka 70 af dem har en kræftfremkaldende virkning. Her kan blandt andet nævne stoffer som benzen, cadmium og formaldehyd.

Hvilke dele af den menneskelige krop påvirkes af røg?

Ved rygning eller passiv rygning er det hele kroppen, der bliver påvirket af røgen. Dette hænger sammen med, at de stoffer og partikler, som optages fra røgen, bliver opløst i spyttet, hvorefter det synkes og træder ind i tarmsystemet. Herfra passerer det gennem mavetarmkanalen til blodet, hvorefter de skadelige stoffer transporteres rundt i hele kroppen. Stofferne kan ydermere trænge fra lungerne og over i blodet. Når de skadelige stoffer har nået blodet, bliver de transporteret ud til resten af kroppens organer, hvorved de kan yde skade i alle dele af kroppen.

Hvilke former for kræft forårsager rygning?

Den mest oplagte form for kræft som rygning fører til, er lungekræft, da røgen passerer fra cigaretter og direkte ned i lungerne. Sandheden er dog at rygning øger et menneskes risiko for en række andre former for kræft, hvilket blandt andet kunne være, men ikke afgrænser sig til, punkterne på følgende liste:

* Kræft i strube, spiserør og luftrør
* Kræft i mave, lever, nyrer og bugspytkirtel
* Kræft i urinleder, urinblære og livmoder
* Kræft i tyk- og endetarm

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *