Rygning og kroppen

Smoking and bodyRygning, uanset om det foregår ved hjælp af traditionelle cigaretter, elektroniske cigaretter eller vandpibe, har visse negative effekter på kroppen. Generelt kan man opdele det i henholdsvis akutte gener, effekt på luftveje, lunger og hjerte.

Akutte gener

Når man ryger, har røgen indflydelse på slimhinderne, der findes i både næse og svælg. Denne effekt kan resultere i irriterede slimhinder, svie i øjet, kløe i halsen samt hoste og hovedpine. Disse findes oftest hos rygere, men kan ligeledes optræde hos ikke-rygere, der har været udsat hos for passiv rygning, hvis de har opholdt sig i rum, der har været fyldt med røg. Derudover er en af de mest almindelige gener, at rygere ofte får en dårlig ånde.

Luftvejene

I luftvejene fjernes fremmedlegemer, hvilket for eksempel kan være støv og bakterier, der er kommet ind i kroppen som følge af at man trækker vejret. Ved rygning er der en risiko for, at fimrehårene, der hjælper med at rense luftvejene, bliver ødelagt. På denne måde får fremmedlegemer en lettere vej ind i kroppen, da de nu ikke bliver transporteret ud af kroppen, af de nu ødelagde fimrehår.

Hjertet

Hjertet, der er en muskel, har til opgave at pumpe blodet rundt i menneskets krop. Når man ryger, har blandt andet nikotin den virkning, at det får pulsen til at stige. Dette medfører groft sagt, at hjertet kommer på overarbejde, hvorved det skal arbejde hårdere for at få transporteret den samme mængde ilt rundt i kroppen. Dette betyder alt i alt, at hjertets funktion nedsættes, hvilket øger risikoen for blodpropper og i værste fald et hjertestop, som følge af for meget belastning.

Lungerne

Ved rygning får man blandt andet tjære, der er kræftfremkaldende, ned i lungerne. Med tiden vil dette kunne ødelægge små blærer, der findes i lungerne, hvilket ofte medfører KOL. Denne sygdom er kendetegnet ved, at man hoster slim op og har meget svært ved at trække vejret.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *